Ο υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε «σημαντική επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον» και ότι οι Αμερικανοί επέλεξαν την πολιτική της αντιπαράθεσης προβαίνοντας σε απερίσκεπτα βήματα. «Η χθεσινή ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα - ανέφερε- δείχνει ότι δεσπόζει η φιλοσοφία πως εμείς είμαστε το νούμερο ένα και όλοι οι άλλοι πρέπει αυτό να το αναγνωρίσουν, κάτι που είναι ξεπερασμένο και δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η φιλοσοφία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι επιθετική. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν θέλουν μόνο να είναι πρώτοι ακόμη και μεταξύ ίσων, αλλά να κυριαρχούν παγκοσμίως. Η φιλοσοφία “εμείς είμαστε το νούμερο ένα” βρίσκεται μέσα στο αίμα των Αμερικανών. Αυτή διαμορφώθηκε επί σειρά ετών και δεκαετιών». Ωστόσο, θεωρεί ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες επειδή οι ΗΠΑ απλά δεν θα έχουν τις δυνάμεις που απαιτούνται για να επιβάλλουν τη θέλησή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ήδη έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν σε βοήθεια, καθώς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνες τους διάφορα προβλήματα. Ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος θα υπονομεύσει τις θέσεις των ΗΠΑ, «είναι η εμφάνιση ισχυρών κέντρων οικονομικής ανάπτυξης και επιρροής, και ταυτόχρονα κέντρων πολιτικής επιρροής».
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Λαβρόφ: Στο Βερολίνο δεν συζητήθηκαν οι κυρώσειςΝτονιέτσκ: 13 νεκροί σε βομβαρδισμό
Κρεμλίνο: Η ΕΕ εθελοτυφλεί στους βομβαρδισμούς στο Ντονιέτσκ και αδυνατεί να επανεξετάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ρωσία χρησιμοποίησε την επιρροή της προς τους αυτονομιστές και εξασφάλισε τη συγκατάθεσή τους να αποσύρουν τα βαρέα όπλα (κατά πρώτο λόγο το πυροβολικό και τους πολλαπλούς εκτοξευτές) πέρα από τη γραμμή για την οποία επιμένει το Κίεβο. Πρόκειται για τη γραμμή επαφής των αντιμαχομένων, η οποία είχε προσδιοριστεί στο μνημόνιο του Μινσκ στις 19 Σεπτεμβρίου 2014. Οι διαφωνίες σχετικά με τη γραμμή αυτή, εμπόδιζαν τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν την αποκλιμάκωση.
Όπως διευκρίνισε ο Λαβρόφ, «όλα τα υπόλοιπα έχουν συμφωνηθεί: Το πόσα χιλιόμετρα θα απομακρυνθούν το πυροβολικό, οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών κλπ. Αυτό θα είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα, τα οποία θα ζητήσουμε στο Βερολίνο. Φυσικά, δεν θα γίνει λόγος για λεπτομερείς στρατιωτικές πτυχές του συγκεκριμένου θέματος, αλλά για την ανάγκη να λάβει το Κίεβο την πολιτική απόφαση υποστήριξης αυτής της προσέγγισης».
Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός δεν αρκεί για τη διευθέτηση της κρίσης. «Η Ουκρανία χρειάζεται μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα συμφιλίωνε την πολύ εθνικιστικά προδιατεθειμένη δύση, την κεντρική χώρα και τη νοτιοανατολική...», κατέληξε ο Λαβρόφ.