Όταν έγινε γνωστή η είδηση του «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις το ευρώ έφτασε έως και τα 1,1341 δολάρια με τους αναλυτές της Barclays να προειδοποιούν νωρίτερα ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Η πτώση, μάλιστα, συνεχίστηκε όταν ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φτάνοντας τα 1,1330 δολάρια.Πολ Κρούγκμαν: Η Αθήνα στη θέση της Καρχηδόνας και η Ευρώπη σε ρόλο Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Παραφράζοντας τον Κάτωνα, ο οποίος τελείωνε τις αγορεύσεις του στη Σύγκλητο με τη φράση «η Καρχηδών πρέπει να καταστραφεί» (Carthago delenda est), ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σχολιάζει την κατάληξη του σημερινού Γιούρογκρουπ, σημειώνοντας ότι αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι είναι «Athenae Delenda Est» (η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί).
«Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι, ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού (bullying) δεν θα λειτουργήσει» έγραψε το βράδυ της Δευτέρας στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ασκώντας σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ναυάγιο στο Eurogroup της Δευτέρας.
Το άρθρο, που ανέβηκε στο σάιτ της αμερικανικής εφημερίδας λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, έχει τίτλο «Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»), που αποτελεί παραλλαγή της ρήσης που είπε ο ρωμαίος πολιτικός Κάτων ο πρεσβύτερος «Carthago delenda est» («Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί»), προτρέποντας τη Σύγκλητο για την καταστροφή της μεγάλης αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας.
«Εναλλακτικά, και υποθέτω ότι αυτό είναι πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει (σ.σ. το Eurogroup) να οδηγήσουν την Ελλάδα στα άκρα» συνεχίζει ο Κρούγκμαν και συμπληρώνει:
«Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί και κατά πάσα πιθανότητα να βγαίνει από το ευρώ, με την οικονομική καταστροφή ως μάθημα σε οποιονδήποτε άλλον ζητήσει ανακούφιση».
«Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και αποκρουστική» καταλήγει ο οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times.