FT: Έτοιμη η ΕΕ να μπλοκάρει την πυρηνική συμφωνία μεταξύ της Ουγγαρίας και Ρωσίας
Η ΕΕ μπορεί να ασκήσει βέτο στην συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουγγαρίας, σχετικά με την κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας , καθώς είναι έντονες οι ανησυχίες για ένα πιθανό βέτο από την Βουδαπέστη, στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό γράφουν οι βρετανικοί Financial Times, επικαλούμενοι πηγές τους.Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προέβαλε αρχικά αντιρρήσεις για την συμφωνία , μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ρωσίας, που αφορά σχετικά με την ολοκλήρωση των δύο πυρηνικών εργοστασίων, εντούτοις προκλήθηκε σοβαρή «ανησυχία», στα ρυθμιστικά όργανα της ΕΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Προς το παρόν, η ρωσο-ουγγρική συμφωνία θα μελετηθεί από τους δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς . Ένας από αυτούς είναι η EURATOM , της οποίας η γνωμοδότηση δεν είναι υποχρεωτική στην περίπτωση αυτή. Για την συμφωνία αυτή επίσης, ενδιαφέρεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ελέγξει ενδελεχώς την νομιμότητα της συναλλαγής με την ρωσική εταιρεία «Rosatom».
Στις Βρυξέλλες, γράφουν οι FT, φοβούνται ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, να μην πραγματοποιήσει ανοικτό διαγωνισμό, λόγω των στενών δεσμών του με τη Μόσχα, «μπορεί να οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση με την Ουγγαρία».
Την ίδια στιγμή στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι έτοιμοι για μετωπική «αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες». Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός της χώρας , δήλωσε ότι η ενεργειακή πολιτική αποτελεί κυρίαρχο θέμα της Ουγγαρίας. Η ουγγρική κυβέρνηση εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθεί να παρέμβει στην εθνική ενεργειακή πολιτική, κάτι που παραβιάζει κατάφωρα την κυριαρχία των κρατών μελών.
Τον Δεκέμβρη 2014, η Ρωσία και η Ουγγαρία υπέγραψαν σύμβαση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή των δύο μονάδων πυρηνικής ενέργειας «ΠAX». Για την υλοποίηση του έργου θα δοθεί από την Μόσχα στην Βουδαπέστη δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων Ευρώ . Τα κονδύλια αυτά προορίζονται για την προμήθεια εξοπλισμού, έργων και υπηρεσιών για το σχεδιασμό, την κατασκευή και λειτουργία των πυρηνικών μονάδων.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Ουγγαρία θα φτάσει στα « άκρα» στο συγκεκριμένο ζήτημα , με τις «πλάτες» του Κρεμλίνου. Η ΕΕ από την άλλη πλευρά εφαρμόζοντας μια «φεουδαρχικού τύπου» πολιτική «αποφασίζει και διατάσσει» τις χώρες μέλη , σαν ήταν υπόδουλοι « χωρικοί».
Είναι πολύ πιθανό εάν γίνει η αρχή από κάποια χώρα να ακολουθήσουν και άλλες , και τότε το οικοδόμημα της ΕΕ, θα πέσει σαν «χάρτινος πύργος».