Στη λίστα, που απεστάλει τα μεσάνυχτα και περιήλθε στην κατοχή του Reuters, περιλαμβάνονται 14 τομείς στους οποίους η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου επικυρωθεί η συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν θα ακυρώσει όσες έχουν πραγματοποιηθεί, θα σεβαστεί όσες έχουν προκηρυχθεί και θα επανεξετάσει όσες δεν έχουν ξεκινήσει βελτιώνοντας τους όρους.
Για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης αναφέρεται ότι μέτρα όπως τα κουπόνια τροφίμων και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
Για τις τράπεζες αναφέρεται ότι το ΤΧΣ θα διασφαλίσει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος σε συνεργασία με τον SSM, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πως καταρτίστηκε η λίστα
Μετά από διαρκή ανταλλαγή κειμένων και απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ καταρτίστηκε τελικά η λίστα των μεταρρυθμίσεων η οποία και απεστάλη στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης.
Η ελληνική πλευρά κατέθεσε το κείμενο των προτάσεών της και το πρωί της Τρίτης το Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις.
Εφόσον, η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματισθεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας αλλά ενδέχεται να καθυστερήσει θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης.
Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα που καταρτίζεται θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, στη λίστα θα περιλαμβάνονται αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα γίνεται αναφορά για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.
Για μεταρρυθμίσεις «κυρίως δομικής φύσης» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος και στους Financial Times. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνεται αναφορά σε τρόπους αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, που -κατά τις εκτιμήσεις- θα μπορούσε να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν κάποιες από τις παρεμβασεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.
Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που εστάλη στις Βρυξέλλες
Στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί αύριο το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.
Την Τρίτη συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο