Ενώ η ΕΕ προσπαθεί να αναγκάσει με την επιβολή νέων κυρώσεων την Ρωσία να βρει «καταφύγιο», στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος την ίδια στιγμή ευρίσκεται ως ευεργέτης» στην Ουγγαρία, γράφει το γαλλικό περιοδικό Le Point.
Το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και τα πιθανά κέρδη από το νέο αγωγό, θα είναι άκρως δελεαστικά για χώρες όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.
Αν αυτή τη φορά ο Πούτιν καταφέρει να πάρει ως σύμμαχο του την Ελλάδα, θα καταφέρει ότι δεν κατάφερε ο Στάλιν κατά την διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου , τονίζει το γαλλικό άρθρο, και αναμεταδίδει η ρωσική ιστοσελίδα γεωπολιτικού περιεχομένου politobzor.net .
Μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι «δεν είναι σε θέση να αντισταθεί σε αυτόν [τον Πούτιν] με τα όπλα, προσπαθώντας να τον αναγκάσει να υποχωρήσει μέσω κυρώσεων», έγραψε το γαλλικό περιοδικό Le Point. Στη Βουδαπέστη, ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον «Βασιλιά της Αποκριάς, και συγχρόνως τον ευεργέτη της Ουγγαρίας», τονίζει ο Γάλλος δημοσιογράφος.
Παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες ενάντια στην παρουσία ενός ανθρώπου που συνεχίζει να « βοηθά» από απόσταση στους Ρωσόφωνους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έκανε εύκολα αποδεκτό από τον ουγγρικό λαό τον Πούτιν, ο οποίος, κατά τη γνώμη του, θα «δώσει το δικαίωμα στην ελπίδα». Υπενθυμίζεται ότι , το 80% του φυσικού αερίου της Ουγγαρίας προέρχεται από την Ρωσία, υπενθυμίζει ο δημοσιογράφος. Επιπλέον, η Μόσχα σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, το οποίο σε χρονικό ορίζοντα δέκα χρόνων θα δύναται να καλύπτει τα 2/3 των αναγκών των κατοίκων της Ουγγαρίας.
Ο ουγγρικός Τύπος αποκάλεσε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου «πολύτιμη», «σιωπώντας» σχετικά με τα «δώρα» της ουγγρικής διπλωματίας προς το Ρώσο Πρόεδρο. Την στιγμή μάλιστα, που οι δύο εταιρείες που θα αποτελέσουν τους κύριους πυλώνες της κοινοπραξίας, που θα κατασκευάσει την μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην χώρα, ευρίσκονται ψηλά στην λίστα κυρώσεων της ΕΕ, υπενθυμίζει ο συντάκτης.
Ως δικαιολογία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Siyyarto δήλωσε ότι «σε αυτό το μέρος του κόσμου δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, να μην έχουν κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία». Δεν θα μπορούσε να διαφανεί με το καλύτερο τρόπο ότι ο Β. Πούτιν επιθυμεί διακαώς περισσότερο από όλα , την αποκατάσταση της επιρροής της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη, ως μία από τις καλύτερες εποχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γράφει ο δημοσιογράφος .
Αυτό γίνεται ακόμα πιο πασιφανές , επίσης, επειδή η Βουλγαρία για τους ίδιους λόγους, όπως και η Ουγγαρία, «χαμογελούν πονηρά», στον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν. Η Βουλγαρία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια, και ελπίζει επίσης να επωφεληθεί από την «γενναιοδωρία της Μόσχας».
Ο Ρώσος πρόεδρος ομολογουμένως χρησιμοποιεί επιδέξια το πιο αποτελεσματικό «όπλο του», την οικονομία , και συνεχίζει να κρατά στο σκοτάδι τα σχέδια του, σχετικά με την χάραξη του μελλοντικού αγωγού που ο οποίος θα παρακάμπτει την Ουκρανία, αλλά θα προμηθεύει πετρέλαιο και φυσικό αέριο ολόκληρη την Ευρώπη, «φέρνοντας» παράλληλα πολλά εκατομμύρια ευρώ στις χώρες μέσω των οποίων θα διέρεται .
Υπάρχει και μια άλλη χώρα, η οποία θα ήταν πολύ ευτυχής εάν το ρωσικό φυσικό αέριο διέρχεται από το έδαφός της, γράφει ο δημοσιογράφος. Αν Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι σε θέση να κάνει σύμμαχό του ολοκληρωτικά την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει ό, τι δεν μπόρεσε να κάνει ο Στάλιν μεταξύ 1946 και 1949, όταν η Ελλάδα κατέστειλε κομμουνιστική εξέγερση. Αλλά τότε τον εμπόδισε ο Τσόρτσιλ, τώρα ποιος θα τον εμποδίσει;, συνοψίζει ο Γάλλος συγγραφέας.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, ο παγκόσμιος πλέον ενεργειακός –οικονομικός πόλεμος, έχει εισέλθει σε νέο στάδιο . Πέρασε η εποχή των πολιτικών αβροτήτων μπροστά στις κάμερες από Ρώσους, Ευρωπαίους, και Αμερικανούς.
Τώρα διάγουμε την εποχή της επιβολής των σχεδίων αυτών, τα οποία θα συμπαρασύρουν πολλούς και πολλά στο διάβα τους. Η χώρα μας όπως τονίζουμε συνεχώς από την ιστοσελίδα μας διαθέτει την πιο σπουδαία γεωπολιτικά , στρατιωτικά, οικονομικά και εμπορικά, θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Όλοι και όλα διέρχονται από την περιοχή μας , όπου συναντούνται οι τρεις ήπειροι. Αυτή ακριβώς την «σπουδαιότητα», πληρώνουμε και τραβάμε ότι τραβάμε, αλλά στο τέλος υποθέτουμε « φίλοι και εχθροί» , θα μας αποδώσουν αυτά που δικαιούμαστε. Η χώρα μας θα καταφέρει να εξέλθει από τον κυκεώνα των προβλημάτων, με πίστη, ομόνοια και προπάντων συνοχή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.