Διατηρεί την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά ομόλογα μακροχρόνιας ωρίμανσης σε εκθεσή της με τον τίτλο «Greece: Back to the Old Days?»
Διατήρηση των τοποθετήσεων σε ελληνικά ομόλογα μακροχρόνιας ωρίμανσης συστήνει η Morgan Stanley στους επενδυτές σε έκθεσή της, αν και παραδέχεται ότι θα υπάρξει μία περίοδος αβεβαιότητας και έντονης μεταβλητότητας με δεδομένες και τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου.
Ο επενδυτικός οίκος στην έκθεσή του - «Greece: Back to the Old Days?» - εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορούν να συμβούν μετά τις πρόωρες εκλογές και τους πολιτικούς συνδυασμούς που εκτιμάται ότι θα προκύψουν.
Ελληνικές εκλογές
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες όχι τόσο για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές – με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις αυτό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – αλλά τι στάση θα διατηρήσει η νέα κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές.
Ταυτόχρονα εκτιμάται η εκλογή νέας κυβέρνησης δεν θα είναι και τόσο «ομαλή διαδικασία», με τις αγορές να εμφανίζονται λιγότερο βέβαιες ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όμως η Morgan Stanley θεωρεί ότι οι παραπάνω ανησυχίες πιθανώς να είναι και υπερβολικές, με δεδομένο ότι όλα τα ελληνικά κόμματα με σημαντικό μερίδιο ψήφων έχουν δεσμευθεί ότι επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Επίσης η επενδυτική τράπεζα δεν αποκλείει, ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει την στήριξη και κάποιου άλλου κόμματος, προκειμένου να συγκεντρώσει 151 βουλευτές και ως εκ τούτου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασία, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και «κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού», με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.
Εκτιμάται ότι για κάποιο χρονικό διάστημα θα ενισχυθούν οι πιέσεις τόσο από τις αγορές όσο και από την Ε.Ε., ενώ μπορεί να ενισχυθεί και ο φόβος της αγοράς ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη ακόμη και με άτακτο τρόπο. Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, συμπληρώνει η Morgan Stanley δεν είναι ένα «ομοιογενές» κόμμα και ως εκ τούτου οι απόψεις των στελεχών του διαφέρουν αρκετά.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βρει κεφάλαια για να καλύψει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό και ταυτόχρονα να διασφαλίσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να μην είναι και τόσο «ομαλή» και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πραγματοποίηση πολιτικών λαθών (πάντα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης).
Ως εκ τούτου η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίτευξη ενός «πολιτικού συμβιβασμού» μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων εταίρων.
Επίσης η Morgan Stanley δεν αποκλείει την πραγματοποίηση και νέας εκλογικής διαδικασίας, κάτι, πάντως, το οποίο θα δυσχεράνει την κατάσταση, με δεδομένο ότι η παράταση που έχει λάβει η Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριου και ταυτόχρονα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να εκδοθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και η χώρα να λάβει την τελευταία «δόση» από το πακέτο στήριξης.
Ενδεχόμενα προβλήματα με την Ελλάδα και καθυστέρηση της επίλυσης των θεμάτων με την τρόικα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ξεκινήσει η ΕΚΤ.
Αναδιάρθρωση χρέους
Οι αναλυτές της Morgan Stanley στο βασικό τους σενάριο θεωρούν ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε περίπτωση που κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ πιέσει για μία πιο ευρεία αναδιάρθρωση (των δανείων της Ε.Ε., καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ θα αποπληρωθούν κανονικά), αυτό μπορεί να περιπλέξει τις διαδικασίες.
Όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των Ευρωπαίων, με τρία πιθανά σενάρια: α. Οι Ευρωπαίοι αποδέχονται αναδιάρθρωση μόνο του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, β. Αρνούνται να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση, λόγω και δικών τους πολιτικών και νομικών προβλημάτων, ενισχύοντας το φόβο των αγορών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γ. Ο επίσημος τομέας αποδέχεται μία πιο ευρεία αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα υπάρξει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.