«Η επιστροφή στην ανάπτυξη για το 2014 φαινόταν αρκετή, ώστε να ανακουφίσει έστω και πρόσκαιρα την Ελλάδα. Ωστόσο, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές αναβίωσε τους φόβους και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου στη μακρά ευρωπαϊκή κρίση» υπογραμμίζει το βρετανικό περιοδικό.
Όπως εξηγεί, ο φόβος έγκειται στην πιθανότητα ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιθυμεί αναδιαπραγμάτευση του πακέτου βοήθειας της Ελλάδας.
Στο σημείο αυτό, ο Economist υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί οριακό αλλά σταθερό προβάδισμα έναντι της ΝΔ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, αρκετοί αμφισβητούν την ικανότητα συγκρότησης κυβέρνησης, με βασικό κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το βρετανικό περιοδικό επιχειρεί να αναζητήσει τους λόγους απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό.
«Οι Έλληνες ήδη έχουν βιώσει έξι συνεχόμενα χρόνια βαθιάς ύφεσης, ενώ η λιτότητα αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί πως η χώρα θα παραμείνει στο Ευρώπη, επιθυμώντας ωστόσο, μία γενναία μείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο αυτή τη στιγμή αναλογεί στο 175% του ΑΕΠ.
«Το ερώτημα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι κατά πόσο διατεθειμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει την ατζέντα του, η οποία περιλαμβάνει εθνικοποιήσεις, αναδιάρθρωση του χρέους και μείωση της λιτότητας» διαμηνύει ο Economist.
Παρά το πρωτογενές πλεόνασμα, το βρετανικό περιοδικό υπενθυμίζει πως η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει δίχως τη βοήθεια των δανειστών.
Το πακέτο βοήθειας ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα, αξίας 4,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να χρήζουν της βοήθειας της ΕΚΤ.
Ο φόβος γύρω από το Grexit ουδέποτε δεν συνδέθηκε με το μέγεθος του χρέους, το οποίο εκτιμάται μόλις στα 300 δισ. ευρώ, την ώρα που της Ιταλίας και της Γαλλίας υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ, διατείνει ο Economist.
«Η ανησυχία έγκειται στο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει την Ευρωζώνη» υπογραμμίζει.
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να διαγράψει το ελληνικό χρέος και η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρώ, τότε είναι ξεκάθαρο το ποιος θα πληγεί από την επικείμενη χρεοκοπία» εκτιμά το βρετανικό περιοδικό
«Κάθε μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη είναι πιθανόν να προέλθει από τις δηλώσεις περί Grexit, παρά από αυτό καθ’ αυτό το συμβάν» καταλήγει ο Economist.
www.bankingnews.gr