Η υπόθεση του έργου περιληπτικά:
Στο κοντινό μέλλον, μετά από επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, ο υπερ-υπολογιστής Skynet αναπτύσσει ταχύτατα τη νοημοσύνη του. Σύντομα προκαλεί πυρηνικό πόλεμο με σκοπό την εξόντωση του δημιουργού του, του ανθρώπου. Η μόνη ελπίδα των ανθρώπων είναι μια ομάδα επαναστατών με ηγέτη τον Τζων Κόνορ.
Όταν το 2029 είναι πλέον φανερό ότι Κόνορ θα οδηγήσει τους ανθρώπους στη νίκη, ο Skynet στέλνει πίσω στο χρόνο (12 Μαΐου 1984) έναν σάιμποργκ εξολοθρευτή του τύπου Τ-800 με σκοπό να δολοφονήσει τη μητέρα του Κόνορ, πριν καν φέρει στον κόσμο τον Τζων. Συγχρόνως και η πλευρά των ανθρώπων στέλνει πίσω στο χρόνο έναν στρατιώτη για να την προστατεύσει.
Πόσο λοιπόν απέχει η επιστημονική φαντασία από την πραγματικότητα;
Μπορεί να ακούγεται σαν τη γραμμή πλοκής από τον Εξολοθρευτή- αλλά στην πραγματικότητα είναι αντικείμενο σοβαρής συζήτησης στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης ρομπότ κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς γίνεται σαφές ότι όλο και περισσότερα έθνη προωθούν όλο και πιό πολύ την κατασκευή τους.
Και ένα βασικό ζήτημα θα είναι αν οι δολοφόνοι θα μπορούσαν μια ημέρα ενδεχομένως να σκοτώσουν την ανθρώπινη φυλή.
Στη μια πλευρά στέκεται ο καθηγητής Noel Sharkey, ο συν-ιδρυτής της Εκστρατείας Ενάντια στα ρομπότ δολοφόνους.
Ο αντίπαλός του θα είναι ο καθηγητής Ronald Arkin, ένας Αμερικανός ρομποτιστής.
Οι δυο τους θα συναντηθούν στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με ορισμένα συμβατικά όπλα στη Γενεύη στην πρώτη συζήτηση αυτού του είδους.
Αν το αποτέλεσμα διαπιστώσει ότι τα ρομπότ θα μπορούν νομίμως να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, θα μπορούμε μια ημέρα να δούμε ένα πλήρως αυτόνομο όπλο που θα μπορεί να στοχεύσει χωρίς οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση.
Εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ των μηχανών συμφωνούν ότι ορισμένοι νόμοι θα πρέπει να είναι σε θέση να περιορίσουν το τι μπορούν να κάνουν.
Οι αντίπαλοί τους αναφέρουν ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν μια ημέρα να εκτελέσουν τους δημιουργούς τους.
πηγή atheatignosi