Στον επαναπατρισμό αποθεμάτων χρυσού που διακρατά σε διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο προσανατολίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας.
«Η Bundesbank συνέχισε επιτυχώς και αύξησε περαιτέρω τις μεταφορές χρυσού. Το 2014, 120 τόνοι χρυσού μεταφέρθηκαν στη Φρανκφούρτη από τοποθεσίες του εξωτερικού: 35 τόνοι από το Παρίσι και 85 τόνοι από τη Νέα Υόρκη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Bundesbank.
Τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και – σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού- ανήλθαν στους 3.384,2 τόνους αυτό το μήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, 1.447 τόνοι είναι αποθηκευμένοι στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, 438 τόνοι στην Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο και 307 τόνοι στην Banque de France στο Παρίσι.
Γιατί η Γερμανία «αποθηκεύει» το χρυσό της σε άλλες τράπεζες
Για δεκαετίες οι τοποθετήσεις της Bundesbank σε χρυσό κρατούνταν σε θησαυροφυλάκια άλλων κεντρικών τραπεζών, στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Ο λόγος; Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αναβίωση των εξαγωγών του «οικονομικού θαύματος» της Δυτικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1950, η Κεντρική Τράπεζα συγκέντρωσε δολάρια που αντάλλαξε για χρυσό στην Federal Reserve. Με τη Γερμανία να είναι χωρισμένη στο καπιταλιστικό δυτικό τμήμα και την κομουνιστική Ανατολική Γερμανία έως το 1990, η αποθήκευση του μεγαλύτερου μέρους του χρυσού στο εξωτερικό ήταν ένας τρόπος να μείνει μακριά από την Σοβιετική επιρροή στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ωστόσο, η ολοένα μεγαλύτερη απουσία εμπιστοσύνης στο ευρώ στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους τροφοδότησε την εκστρατεία για την επιστροφή των αποθεμάτων χρυσού στη Γερμανία από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, με ορισμένα πολιτικά κόμματα να πυροδοτούν φόβους πως ο χρυσός μπορεί να έχει αλλοιωθεί.
Βάσει του νέου σχεδίου αποθήκευσης χρυσού της Bundesbank το 2013, η τράπεζα θα επαναφέρει 674 τόνους από το εξωτερικό έως το 2020 και θα αποθηκεύσει το ήμισυ των αποθεμάτων της σε δικά της θησαυροφυλάκια.