Διόλου ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε περίπτωση που επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, ένα ενδεχόμενο που (καλώς ή κακώς) έχει αναζωπυρωθεί εντός και εκτός Ελλάδας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ποιες είναι οι δυσκολίες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, μελέτες τραπεζών (ING, UBS, Citigroup) αλλά και της ΕΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στη δραχμή «σκοντάφτει» σε νομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και στο υψηλό κόστος. Ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι η υποτίμηση θα γίνει όχι σε υπάρχον νόμισμα (όπως στην Αργεντινή) αλλά σε νέο που θα εκδοθεί.
Έτσι, προκύπτουν διάφορα θέματα, όπως ο χρόνος της εκτύπωσης, της προσαρμογής των τραπεζικών συστημάτων και λογιστηρίων, της εσωτερικής πληροφόρησης, της δραχμοποίησης των καταθέσεων, των δανείων αλλά και του χρέους, κλπ.
Πόσο πρέπει να υποτιμηθεί το νέο νόμισμα;
Η γνωστή καθηγήτρια Οικονομικών Κάρμεν Ρέινχαρτ, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, έχει διαπιστώσει ότι ιστορικά απαιτείται υποτίμηση 20-25% για να πάρει «μπροστά» μία οικονομία. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντστάιν, από την άλλη, κάνει λόγο για υποτίμηση 30%, ποσοστό στο οποίο συμφωνεί και ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος υπήρξε εξαρχής υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των διεθνών τραπεζών, με τη Citigroup να αναφέρεται σε υποτίμηση από 30% έως 50%, την ING 50% και τη UBS 60%.
Ποιες οι επιπτώσεις από υποτίμηση 50-60% - Στα 10.000 ευρώ η μείωση εισοδήματος!
Σύμφωνα με μελέτες, έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση της τάξεως του 50-60%, θα έχει τις εξής επιπτώσεις:
1. Φόβο μετάδοσης φυγής από το ευρώ και άλλων χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, κλπ) και ανησυχία για διάλυση της Ευρωζώνης
2. Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη λόγω πιέσεων στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου
3. Ύφεση 17,6% στην Ελλάδα, ανεργία στο 18,5% και πληθωρισμός άνω του 20%
4. Μείωση εισοδημάτων και περιουσίας κατά 10.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Στο σύνολο, το κόστος για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε περίπου 90-100 δισ. Ευρώ
5. Διψήφια επιτόκια καταθέσεων και δανείων
6. Η ισοτιμία θα διαμορφωθεί πχ. στις 5 δραχμές ανά δολάριο και 4,6 δραχμές ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει υποτιμημένο νέο νόμισμα κατά 75% σε σχέση με το σημερινό ευρώ που έχουμε
7. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα κυμαίνεται γύρω στο 14-15%
8. Οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 25% θα υποχωρήσουν οι τιμές των εμπορικών ακινήτων
9. Το δεύτερο έτος οι επιπτώσεις θα είναι ηπιότερες και το τρίτο έτος αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Ο μισθός των 1.200 ευρώ θα ισούται με μισθό 461 ευρώ!
Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής ξένων κεφαλαίων στο μεταβατικό στάδιο από ευρώ προς τη δραχμή, ενώ το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων θα μειωθεί σημαντικά, τόσο λόγω της υποτίμησης όσο και του πληθωρισμού.
Παραδείγματος χάριν, σε μία υποτίμηση της τάξεως του 50%, ο σημερινός μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αγοραστική δύναμη σε δραχμές ίση με 923 ευρώ. Αυτό, όμως, όταν γίνει η πρώτη μετατροπή, δηλαδή πριν την κυκλοφορία της δραχμής. Μετά, ο μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αξία 461 ευρώ όταν αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρώ (πχ. ταξίδια), ενώ 769 ευρώ θα είναι η αξία του μισθού στο εσωτερικό της χώρας!
Πως θα γίνει η διαδικασία.
Οι μήνες που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθούν τα βήματα προς την επιστροφή στη δραχμή είναι αρκετοί. Σύμφωνα με ένα από τα πιο πιθανά σενάρια, τα βήματα είναι τα εξής:
1. Αποφασίζεται τι δραχμοποιείται και πως
2. Καθορίζεται σχέση μετατροπής των ευρώ σε δραχμές, πριν την κυκλοφορία της δραχμής
3. Γίνεται η δραχμοποίηση και ταυτόχρονα «κούρεμα» του χρέους σε ευρώ
4. Υπολογίζεται το πόσες δραχμές θα τυπωθούν
5. Προστασία από κερδοσκοπία και κατάρρευση τραπεζών (κλείσιμο τραπεζών, ημερήσιο όριο ανάληψης)
6. Προσαρμογή όλων των μηχανογραφικών συστημάτων τραπεζών, εταιρειών και λογιστηρίων
7. Η δραχμή αφήνεται ελεύθερη και υποτιμάται από 60% μέχρι και 80%
Α) Τύπωμα 1000 δισ. σε χαρτονομίσματα, & άλλων τόσων σε κέρματα, έτσι ώστε να ανταλλαχτούν τα 100 δισ. ευρώ περίπου που βρίσκονται στην αγορά αυτή τη στιγμή, σε διάφορες μορφές.
Αυτό πότε θα γίνει????? Σάββατο ή Κυριακή????
Ας γελάσουμε όλοι μαζί παρακαλώ.
Σας λέω ότι χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες συνεχούς τυπώματος.
Και μέχρι τότε όλοι θα το έχουμε καταλάβει, (ασφαλώς και οι υπάλληλοι των νομισματοκοπείων δεν θα το κρατήσουν μυστικό...) οπότε θα έχουμε προλάβει να αποσύρουμε 180 δισ. καταθέσεων από τις Τράπεζες και θα τα έχουμε στείλει έξω, ή θα τα έχουμε πάει στο χωριό να τα χτίσουμε σε κανα τοίχο. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν παντελώς και θα προκληθεί τέτοιο μπάχαλο, που είναι προτιμότερο σαν χώρα να μείνουμε στο ευρώ ακόμα και αν παίρνουμε μισθούς & συντάξεις 400 ευρώ ο καθένας.
Επίσης:
Β) Προϋποθέτει 100.000 λογιστήρια εταιριών & δημοσίων υπηρεσιών, να έχουν μετατρέψει συμβάσεις, τιμολόγια, τιμές, μηχανογραφικά συστήματα σε δραχμές.
Σας ενημερώνω πολύ ταπεινά ότι για να πάμε στο ευρώ, τα λογιστήρια των εταιρειών χρειάστηκαν 2 χρόνια για να μετατρέψουν τα συστήματά τους και οι εταιρείες πληροφορικής δούλευαν στο φούλ για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Μετά από 9 χρόνια, δυστυχώς δεν έχει εφευρεθεί ακόμα το μαγικό ραβδάκι που θα μετατρέψει όλα τα προηγούμενα εν μια νυχτί.
Μπορώ να πώ ακόμα 10 λόγους για τους οποίους η επιστροφή στην δραχμή, σε χρονικό διάστημα που να ενέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΣ.
Οι εισαγωγές σε περίπτωση επιστροφής της δραχμής θα ακριβύνουν κατά 2/3 της σημερινής αξίας της αγοράς και θα υπάρχει μονοπώλιο των πολυεθνικών εταιρειών του εξωτερικού που έχουν πραγματοποιήσει εμπορικές και επιχειρηματικές εγχώριες επενδύσεις και δραστηριότητα. Αφού δεν παράγουμε τίποτε σε βιομηχανικά είδη και προϊόντα και αγαθά και υπηρεσίες και κεφαλαιουχικά αγαθά και παραγωγικούς συντελεστές αλλά ούτε υπάρχει αγροτική παραγωγή και πολιτική ανάπτυξης και αυτάρκειας τροφίμων και ποτών για τους Έλληνες πολίτες. Δεν έπρεπε να μπούμε ως έθνος στο Ευρώ τότε το 2000 επί πρωθυπουργίας Σημίτη. Η προδοτική είσοδος στην Ευρωζώνη έβλαψε και φτωχοποίησε την χώρα και τον λαό! Τα δάνεια τα ιδιωτικά που είναι σε Ευρώ θα τα χρωστάμε τριπλάσια σε αξία σε δραχμές σε περίπτωση εξόδου του Ευρώ... Και φυσικά το εξωτερικό δημόσιο χρέος της χώρας.... Που σήμερα είναι στο ύψος του 1,1 τρις. Ευρώ περίπου!
Οπότε δεν πρόκειται να γίνει.
Οι τεχνοκράτες το ξέρουν.